Anställd - Rätt glas en rättighet

Trött i ögonen? Problem med nacke och axlar? Du är inte ensam. Undersökning efter undersökning visar att vi tillbringar allt fler timmar framför en bildskärm, både på arbetet och hemma. Därmed ökar också problemen med huvudvärk, ”gamnacke”, värk i axlar, torra eller röda ögon och allmän trötthet. Boven i dramat heter arbetsställningen.

 

Den felaktiga ställningen beror i sin tur på att du inte har glasögon som är anpassade för långa pass framför datorn. Du kompenserar genom att luta dig framåt, böja nacken bakåt eller spänna både kropp och ögon för att kunna se ordentligt. Skulle du sitta framför en spegel istället för en bildskärmen skulle det inte behövas många sekunder förrän du insåg att arbetsställningen är ohållbar. Men lyckligtvis är hjälpen nära.

 

Lösningen handlar om att anpassa glasögonen till din arbetssituation. Det har du rätt till enligt lag: Arbetsgivare skall se till att arbetstagare som normalt skall arbeta vid bildskärm mer än en timme under arbetsdagen får regelbundna synundersökningar. Om det visar sig att du behöver glasögon eller att dina vanliga glasögon inte fungerar framför datorn så har du rätt till speciella arbetsglasögon (AFS 1998 §5).

 

Utnyttja den rätten. Du kommer att känna en enorm skillnad, redan första dagen med dina nya glas. Och din arbetsgivare får en piggare och friskare medarbetare.

 

Så här gör du: Allt du behöver göra är att slå oss en signal så ordnar vi resten.

 

1. Vi bokar tid för en grundlig synundersökning som ger dig tydliga besked hur du ska gå vidare.

 

2. Vi har ett stort utbud bågar i sortimentet för arbets­glasögon som gör att både utseende och funktion blir tillfredställt.

 

3. Vi tar hand om allt pappersarbete som behövs för att du och din arbetsgivare ska följa reglerna på rätt sätt.

 

4. Efter genomförd synundersökning ser vi till att du var tredje år blir kallad till synundersökning.